antonlee.blogg.se

Stretching

Kategori: Allmänt

Stretching är ett utav det viktigaste som bör göras efter ett avslutat träningspass. För att musklerna ska kunna arbeta som effektivast och kunna utföra rörelser med så hög potential som möjligt, så är det väldigt viktigt att stretcha efter ett träningspass. Även om man har tränat ett lagomt som hårt träningspass så är det viktigt att, man töjer och sträcker ut dom musklerna som vart aktiva under träningen. Konceptet inom stretching är att man drar ut muskler och leder i kroppen. Följderna till detta blir då att musklerna inte blir så kompakta och fasta, det vill säga: Stela. Det är betydligt mycket svårare för en person med stela muskler att kunna utföra övningar med rätt teknik, beroende på vad det är för övning man kör då. Om man nöjer sig med att vara en stel människa och kunna lyfta 200 kilo i bänkpress så är det inga problem. Men när det väl kommer till mer krävande övningar så blir det dubbelt så svårare för en man som aldrig strechar efter ett träningspass, att kunna utföra sådana krävande övningar. Om man då byggt upp en stel kropp utan att ha strechat efter träning i princip hela sitt liv då.
I mer krävande övningar menar jag naturligtvis övningar där man behöver en god flexibilitet.

Stretching hjälper även kroppen att lindrar och hindra skador och uppkomsten av olika skador man kan få. Det hjälper på det sättet att man gör musklerna mycket längre och elastiska, och inte så stora, kompakta och bulliga. Genom att göra sina muskler mer elastiska blir dem mer rörliga, vilket resulterar till man orkar träna längre, bättre och effektivare. När man strechar musklerna så blir både lederna i kroppen väldigt starka och töjbara. Vilket är strålande bra eftersom då kan man utföra övningar som är relativt svåra som kräver, en god flexibilitet med en förundransvärd lätthet och enkelhet.

Det finns många människor som anser att stretching är ren ''Bullshit'' och helt onödigt och drar på tiden. Om man baserar sina åsikter och resonemang på detta så är man rätt ovetande inom den delen. Stretching gör inte bara leder och kropp starkare och flexiblare. Utan stretching ger kroppen den där extra bonusen i träningen, vilket gör att man relativt orkar utföra övningar med en större lätthet. Självklart kan jag delvis förstå varför vissa perosner anser att stretching inte är effektivt. Eftersom att man upplever det nog som och bara töja ut ett fåtal muskler inget mer. Många upplever det också som jobbigt eftersom att man inte, har det tålamodet att sitta och stretcha eftersom att man kanske inte upplever att man får något resultat av det. Det personer måste förstå är att stretching inte bara handlar om att bli flexibel och vig för att få ett bra resultat. Utan det handlar mer om att musklerna orkar att träna hårdare som effektivare också.

Det kan ta år för vissa personer att gå ner i en perfekt spagat eller split. Det är skillnad från person till person hur stark och mjuka leder man har i kroppen. Personligen så har jag stretchat i några år men erkänner att jag inte gjort det, så effektivt som jag kunde och borde ha gjort. Nyligen kom jag precis ner i spagat och splitt helt utan problem. Det är därför som tålamod krävs väldigt mycket. Jag kan förstå att man blir otålig och inte orkar det är naturligt. Men som sagt ingenting kommer komma lätt hos alla människor. Vissa saker är svårare och lättare för andra. Därför är det viktigt att man inte överröstar sig själv som bättre för att man klarar något med en större lätthet än andra personer. Det är träning och tålamod som ger färdighet!

Det är också väldigt viktigt att man druckit mycket vatten innan man börjar stretcha och är varm i kroppen. Om man stretchar utan att ha värmt upp så är inte musklerna mjuka utan hårda. Vilket kan då resultera till att man får en sträckning vilket inte är så roligt. Sen att man har druckit mycket vatten är något man faktiskt borde göra. Kan ta ett exempel på varför. För om vi säger att jag strechat utan att ha druckit mycket vatten innan eller under träningen, då är jag som en torr gummisnodd. Om jag drar i den torra gummisnodden så går den sönder vilket kan hända i lederna i min kropp också. Men har jag däremot druckit vatten regelbundet innan stretching och under träningen så kan jag töja ut musklerna med en lätthet. Det är precis som en vanlig gummisnodd då, att mina leder i kroppen är elastiska och går att dra i. Så ha detta i åtanke att dricka mycket vatten innan man strechar!

Kom ihåg, det är träning och tålamod som ger färdighet!

Walk On!

Skador

Kategori: Allmänt

Skador är nog ett av det jobbigaste som kan förekomma för en idrottsman. Det är oerhört jobbigt eftersom att man blir begränsad från att kunna utöva det man älskar att göra. Det finns så mycket skador som kan förekomma om man inte tar hänsyn till sina metoder och utföranden i sin träning. Det jobbiga är att man måste omvärdera och omställa om hela sitt träningschema och anpassa det till saker man kan utföra utan att kroppen får ont och blir ansträngd, på det skadade området. Man måste även anpassa schemat till övningar där den muskeln, benhinnan eller skelettet inte blir för ansträngt vilket kan resultera till en obotlig skada om man inte, är tillräckligt försiktig. Detta kan vara under en kort eller lång period beroende på vad för skada man fått och hur den uppstod. 

En skada som jag personligen har krigat med och emot rätt många gånger, har nämligen vart en känd belastnings skada; benhinneinflammation. Denna skada uppstår främst på underbenens framsida. Denna skada förekommer genom att man löper väldigt mycket och hoppar mycket hopp rep. Det är inte enbart att man springer och hoppar att det förekommer men det är ett av det vanligaste skälen. Men skälen brukar oftast vara överpronation, högt fotvalv, för snabb ökning av träningsdosen, löpning på hård eller ansträngande terräng och mycket hopp som resulterar till en för hård belastning för benhinnan.

Men en som mig som satsar stort på sin idrott så är en väntan inget val utan det är en självklarhet, att man ska åtgärda detta med rehabträning eller rehabilitering. För att kunna utöva min kondition på annat sätt då benhinneinflammationen uppstod av både för intensiva löpning pass, och hopp så cyklade jag och simmade väldigt mycket. Det är ett väldigt bra sätt att träna på det sätt som inte belastar benhinnan, vilket annars kan resultera till något värre det vill säga; Stressfraktur. Jag har aldrig haft en stressfraktur men jag vet vad för konsekvenser det kan medöfra. En stressfraktur kan vara upp till 2 år eller längre beroende på hur skadan har uppstått och hur förödande den är. Jag trodde det var kört för min del med löpning och kampsporten under ett långvarigt tag. Det var så mentalt krossande då man fick så mycket slumpmässiga tankar som självklart var mer negativa än positiva. 

Men man tog sig igenom det genom att inte ge upp det man drömmer om och tror på. Det enda man behöver påminna sig själv om är varför man gör det man älskar och göra, samt att man ligger så långt fram för att ge upp och gå bakåt. Jag började min rehabträning genom att simma och cykla väldigt mycket vilket gav ett bra resultat. Men efter skadan hade läkt så började jag löpa och hoppa mycket med hopp repet. Men precis som förr så kände jag av skadan efter ett tag igen. Jag började få alla dessa tankar igen om hur jag skulle gå till väga och tog 1 vecka ledigt från att träna.

Det var då som jag förstod att jag behövde stärka mina vader mycket mer och göra dom starkare. Jag trodde redan mina vader hade blivit starkare på grund av allt springande, hoppande och olika övningar i gymmet. Men jag körde aldrig vader självständigt utan mer som en sammansatt rörelse där andra muskler ingår och inte vader som en självständighet. Det var då som jag började köra mycket tåhävningar. Denna övning går till att man står axelbrett isär går upp på tå samt sänker ner igen och upp igen explosivt. Denna övning har gjort mig helt fri från benhinneinflammationen. Det är en övning jag rekommenderar starkt om man lider av benhinneinflammation. Självklart tar det tid och det behövs tålamod innan man kan börja springa, och hoppa som förr. Plus att det är helt individuellt och hur man behöver gå till väga för att undkomma denna skada. Vissa kan behöva skosulor anpassade för sin fot och så vidare. Jag har det för säkerhets skull vilket jag också skulle rekommendera att skaffa.

Det är också väldigt viktigt att strecha vilket mildrar och lindrar det flesta skador som kan uppstå. Ska prata mer om streching i mitt nästa inlägg varför det är mer viktigt än vad man upplever och tror. Men det viktigaste är att man vet hur man tränar, för att undkomma massa skador i kroppen. Varje muskel i kroppen behöver tränas enskilt som sammansatta om man vill uppnå en sån essentiell effektivitet i kroppen. Men viktigaste av allt är att man inte tränar en muskel eller belastar på det området man har ont. Bra om man inte heller stressar efter att få en effekt i gymmet och kör övningar snabbt och hårt, speciellt om man är nybörjare. Vilket annars kommer resultera till bristningar och definitivt värre skador eftersom kroppen har precis börjat adaptera till en ny funktion som kroppen börjat utöva. Därför behöver kroppen tid för att kunna anspassa sig till detta.

Men det viktigaste är att man aldrig underskattar sina förmågor och allt man kan uppnå. Det tar tid det är en självklarhet. Men allt som tar tid kan vara värd väntan också!

Walk On!

Motion och Löpning

Kategori: Allmänt

För en person som tar sin sport eller idrott till en högre nivå så är det väldigt viktigt att man håller igång sin kondition. Varför konditionen är så viktig är delvis för att man orkar mycket mer och utföra rörelser som är mycket konditionskrävande. Men rent allmänt så är det väldigt viktigt att man håller igång sin kropp och motionerar dagligen på något sätt och inte bara kommer hem, efter skolan eller jobbet och deggar framför tv:n eller datorn. Istället för att ta bilen eller bussen till jobbet eller skolan (om man går i skolan eller jobbar nära) så gå hellre än att åka bil eller buss. Men om man måste ta bilen eller bussen så parkera bilen långt ifrån jobbet så man får lite motion eller gå av bussen en längre bit bort. Även om det är en liten väg du går så ger det mer effekt än man tror.

Det viktigaste när det gäller konditionsträning är att man tar alla möjligheter som finns. Personligen så tar jag alla dom möjligheterna som finns när det gäller att utöva min kondition. Om jag t.ex. är påväg upp för en backe så springer jag hellre upp för backen än att gå. Brukar även springa hem från gymmet om jag gymmat eller när jag vart hos en kompis. Varför jag gör detta är för jag blivit besatt av tanken att man alltid kan utvecklas till det snabbare, explosivare, uthålligare och bättre. Vilket har blivit bevisat av mina personliga upplevelser

Själv när jag springer så brukar jag köra mycket intervaller då det är de viktigaste, då jag utövar kampsport där man behöver kvicka och snabba ben men även en bra uthållighet. Brukar även långdistanslöpa en till två mil för att bygga upp en stark uthållighet i kroppen, vilket har resulterat till att jag orkar träna ungefär lika hårt som i gymmet precis fem minuter efter ett gympass. Många frågar mig alltid hur allt detta är möjligt och hur jag orkar så mycket. Jag är väldigt liten men orkar betydligt mer än människor som är större än mig. Det är inte omöjligt för en stor människa att uppnå detta det är inte det jag menar, utan det krävs ambition och självförtroende för att uppnå detta!

När jag springer så springer jag helst ute och inte på band i gymmet. Ogillar det eftersom det kommer aldrig ge samma effekt som när man springer ute då det finns backar, stigar, grus, asfalt och andra jobbiga terräng vägar. Självklart kan man justera bandet man springer på men då måste man hålla på och trycka på knappar vilket jag ogillar. Så löpning ute är det mest effektivaste. Löper ute oavsett väder eftersom ju värre vädret är utomhus ju bättre effekt får man. Om det t.ex. spö regnar så är det betydligt mycket bättre då vattnet gör så kläderna väger mer och gör att det belastar mycket mer, vilket resulterar till en jobbigare löpning. Okej självklart ska man inte löpa då det är ungefär 20 minus grader ute vilket bara kommer förstöra lungorna på en. I värsta fall så kan man dö. Men då springer jag hellre inomhus i t.ex. en träningshall men aldrig på ett rullband. 

Men tillbaks till intervaller då! När jag kör intervaller så är det en övning som gett mig en grym uthållighet, snabbhet och explosivitet och är den bästa intervall övningen enligt mig. Den går till såhär att jag först joggar lite lätt för att värma upp kroppen, därefter så går jag en minut sen joggar en minut och efter det, så springer jag allt vad jag har så länge jag orkar och kan. Upprepar det så många gånger tills kroppen säger till att det är nog. Har även med mig en timer så att jag vet att exakt en minut har gått. Denna intervall träning är så effektiv och har gett mig en sån bra och extraordinär effekt! Rekommenderar denna intervall träning mer än någon annan intervall inom löpning då. 

Istället för att komma hem och sitta framför tv:n eller datorn och se serier eller något så kan man åstadkomma mycket positivare saker! Ge aldrig upp hoppet om er själva!

Walk On!




Motivation

Kategori: Allmänt

Motivation är den drivkraft hos oss människor som gör våra mål, begär och önskningar till en verklighet. Ingenting är omöjligt att uppnå, men det som kan vara svårt för en är att hålla sin motivation igång, och ligga på en hundra procentig nivå. Det finns så många hinder och faktorer som kan dyka upp hos personer som gör att man inte, har någon lust att t.ex. träna det träningspasset man precis kände att man ville eller skriva en uppsats i t.ex. skolan som ska in om ett fåtal dagar. Den mentala känslan man får är ofta nedtryckande och får en att tänka om och säga: ''Jag gör det en annan dag'' eller ''Jag gör det hellre imorgon''. Man måste undvika och få detta tänkande vilket annars kommer resultera till en dålig vana eller rättare sagt en sjukdom. Självklart är det väldigt svårt att gå emot en stark mental tanke då man rent känner att man, inte längre har lust med att göra något än och bara ligga framför tv:n eller datorn. 

Men man får aldrig ge upp hoppet om sig själv, det finns miljoner saker som kan inspirera en människa. Det finns betydligt mer inspirerande saker i världen än vad det finns nedtryckande och deprimerande. Det gäller bara att våga ta steget ut ur sin mentala depression, vilket i första hand inte är det allra lättaste men det allra viktigaste om man vill prestera i en hög kvalité eller nå sina drömmar. Det man kan göra för att åtgärda den mentala fienden som sitter i sitt huvud är att man kan läsa böcker, quotes, lyssna på musik, göra något du vet du blir motiverad av, göra något som får dig glad eller prata med en vän som ger dig motivation och pushar dig. Det finns flera olika exempel på hur man ska kunna undgå och åtgärda sådana här negativa tankar som kan dyka upp av oväntade och oförberedda saker.

Personligen så brukar jag läsa böcker, quotes och ibland gör musik mig väldigt motiverad vilket inte är så ovanligt då de flesta människor blir väldigt motiverad av musiken. Delvis för att de flesta låtar är inspirerande och handlar om och förmedlar om att man aldrig ska ge upp sina drömmar och önskningar. Självklart så beror det också på hur man enskilt tolkar låtar och texter. Men ett väldigt bra tips är att läsa mycket böcker, vilket brukar vara så underskattat hos de flesta människor då man inte kanske har den koncentrationen eller tålamodet. Men allt kommer inte som rinnande vatten till en, utan om man någonsin vill undkomma sådana har tankar brukar det oftast ta lite tid beroende på vad det är som fått en omotiverad. Därför är böcker det allra effektivaste och inspirationsgivande för att besegra den mentala nedtryckningen. 

Men när du är glad, lycklig och motiverad så finns alltid den där motivationen som du alltid vill ha vilket är väldigt bra. Men den har ingen mening eftersom att den alltid kommer att finnas där när man behöver den. Det som har en stor och speciell mening är när man är omotiverad och känner sig mentalt förstörd och inte vill göra något än och bara degga i sin säng. Varför har den omotiverade delen större mening då? Jo för att om du kan gå emot ditt egna mentala psyke så är det som, att gå emot en motståndare uppe i ringen på en boxningsmatch. Det jag menar med det är att du känner dig orädd för alla de kringgående omständigheterna omrking dig. Om du kan besegra din mentala fiende så kan du besegra allt som ligger i din väg. Man måste ha en riktig eld själ för att kunna uppnå detta. Ingenting är omöjligt bara man börjar och gör något åt saken än att sitta på rumpan och säga: ''Det finns andra dagar till det här''.

Låt inte den mentala delen förstöra dig helt och göra det till en sjukdom!
Allting är möjligt hos en människa! Allt man kan föreställa sig och tro går att uppnå!

Walk On!







Gym och styrka

Kategori: Allmänt

Som alla de flesta människor vet så kan man inte bli stark, snabb eller kraftfull om man inte kompletterar med gym eller rättare sagt med vikter. Om jag t.ex. bara skulle träna Kung Fu utan att komplettera med gym och bygga upp, dem olika muskler i kroppen som konstant är i rörelse så skulle min kropp, för eller senare inte orka med och pressa så hårt i träningen som jag verkligen vill kunna utföra. Det som händer då är att min kropp eventuellt skulle lida av olika skador då min kropp inte längre kommer orka med den belastning som jag konstant försöker generera. Självklart så är det upp till var och en beroende på hur mycket man tränar. Om man enbart tränar en sport för att ha kul och röra på sig så är det ingen större fara. Men om man satsar och vill upp och träna på en elit nivå så måste man komplettera med gym annars så orkar inte kroppen och musklerna med den belastning som man lägger, vilket kommer resultera till olika skador. Jag baserar detta på mina personliga erfarenheter då jag märkt en stor och drastisk skillnad när jag började med viktträning. 

Mitt gym schema är ett schema där jag anpassar min styrka till kampsporten, men det är även ett bodybuilding schema. Det jag menar med att det är ett bodybuilding schema är för att jag delvis anpassar det till kampsporten, precis som jag anpassar det till att få en grövre kropp. Men jag siktar inte på att få en stor kropp som de flesta bodybuilders vill, eftersom att det kommer göra mig för stiff och stel i kroppen samt i mina slag och sparkar. När jag nått en viss nivå så kommer jag stärka mina muskler men inte göra dem större, vilket annars bara kommer göra mig för långsam i mina rörelser. 

När man gymmar så är de sammmansatta rörelserna de allra effektivaste. Intensiv träning är också the way to go, men inte 'over-training' när det gäller viktträning. Själv så gymmar jag varannan dag, eftersom att kroppen behöver vila upp musklerna då man belastat dem väldigt hårt. Vilket har gett mig bättre resultat än då jag gymmade dag efter dag. Då jag inte gymmar tränar jag Kung Fu eftersom om jag skulle gymma och träna kampsport samma dag så skulle jag inte kunna, ge ut samma effekt på träningen då mina muskler redan har blivit tungt belastade på olika sätt. 1 dag fokuserar jag bara på gym och styrka. Nästa dag blir kampsport där jag fokuserar på både snabbhet och explosivitet osv.

Tänkte lägga upp hur mitt gym schema ser ut men dessvärre så har jag inga videos på dessa där jag utför dom än. Men dem finns att söka upp! Jag har två rutiner i mitt schema där jag först har mindre sets men mer reps, vilket är för jag tar det som en lätt uppvärming. Den andra rutinen har jag mer sets men mindre reps där jag går all in. Så här ser mitt schema ut men det är inte allt jag kör i gymmet men det är det allra viktigaste som jag lägger ut nu. Kör mycket underarmar, lats, rygg, ben och mycket annat men det tar jag en annan gång. Men här är dem allra effektivaste övningarna som ger styrka, snabbhet, kraft och explosivitet på samma gång.

Obs! 
Gör inte Good Mornings om ni inte redan har väldigt stark svank och rygg (Man bör även vara väldigt uppvärmd innan man utövar den). Om man står fel och utför den fel kan man bryta ryggen, vilket nästan hände mig. Kör hellre marklyft då!

Rutin 1:
Barbell Curls: 2 sets of 8 reps
Pullovers: 2 sets of 8 reps
Clean and Press: 2 sets of 8 reps
Good Mornings: 2 sets of 8 reps
Bench Press: 2 sets of 6 reps
Squats: 2 sets of 12 reps

Rutin 2:
Barbell Curls: 4 sets of 6 reps
Pullovers: 4 sets of 6 reps
Clean and Press: 4 sets of 6
Good Mornings: 4 sets of 6 reps
Bench Press: 4 sets of 5 reps
Squats: 4 sets of 6 reps

Minst 30 sekunders vila och max 1 min vila efter varje set!
Ha även i åtanke att rutin 2 kommer direkt efter rutin 1!

Walk On!






Abdominal Workout

Kategori: Allmänt

Det flesta människor upplever magen som det allra värsta eller jobbigaste att träna. Många kommer fram till mig och frågar varför tränar du din mage så mycket? Vad är ditt syfte och poäng med det? Vill du träna den för att visa, och skryta att du har väldigt synliga magrutor? Sådana här saker är vad människor kan basera sina antaganden på, men det dom inte förstår är att magen är det viktigaste i hela kroppen att träna. Genom att man tränar magen blir du inte bara stark och kan göra fler situps, utan du blir mer flexibel i övningar du utför och mer kraftfull i dina rörelser. Må det vara fotboll, basket, tennis, kampsport eller gymnastik om du har en väldigt stark mage kan du utföra saker med en större lätthet och röra dig mycket lättare, explosivare och mer fritt. Man kan säga att magen är kärnan för den verkliga kraften, styrkan och snabbheten som kroppen kan generera genom sin fulla potential.

När jag tränar magen så kör jag 9 stycken olika övningar väldigt intensivt med 30 sekunders vila efter 1 set. Varför jag gör det är för att jag vill stärka magen och göra den mycket mer uthållig för slag och sparkar då jag är en kampsportsutövare. Men det är inte enbart därför jag kör mage utan för en kampsportare är magen det allra viktigaste att man tränar eftersom man uttnyttjar, hela kroppen fullt ut genom rörelser och vridningar konstant. Om man har en väldigt tränad mage så kommer vridningar och rörelser som vatten för en, det jag menar med det är att alla rörelser sitter där dom ska utan att man ska behöva ta i, och anstränga sig mer än vad man egentligen behöver. 

Genom att man kan vrida sig med en större lätthet och snabbhet så genererar man större kraft i både slag och sparkar. Jag hade tänkt lägga ut hur mitt mag schema ser ut, men har inte gjort några videos där jag utför dessa. Det kommer nog senare inom en snar framtid. Men här är dessa övningar:

Situp twist: 4 sets of 20 reps
Waist twist: 4 sets of 90 reps
Leg raise: 4 sets of 20 reps
Frog kicks: 4 sets of 50 reps
V-situp: 4 sets of 15 - 20 reps
Leaning twist: 4 sets of 50 reps
Roman chair sit up: 4 sets of 20 reps
Side bends: 4 sets of 15 - 20 reps
Dragonflag: As much as possible

30 sekunders vila efter 1 set! Bara att köra igång!

Walk on!